Vrste liposukcije

Teme: liposukcija, laserska i ultrazvučna, liposukcija stomaka, podbratka, obraza, cene, iskustva, oporavak, pre i posle.
Post Reply
plasticadmin
Site Admin
Posts: 6
Joined: Fri Jun 28, 2013 5:07 pm

Vrste liposukcije

Post by plasticadmin »

Iako se ponekad pomisli da je o liposukciji suvišno išta govoriti zahvaljujućim njenim izvanrednim rezultatima, varate se. Liposukcija je toliko kompleksna, kao i njen nastanak, vrste i metode njene primene. Reč lipo predstavlja mast, reč sukcija predstavlja upijanje/izvlačenje. Skoro svima je poznata procedura sukcije masti, ali nisu svi upoznati sa njenim vrstama.

Ultrazvučna liposukcija
Često je nazivamo i ultrasonična liposukcija predstavlja odstranjivanje potkožnog masnog tkiva pomoću posebne vrste igle, tzv. kanile kojom se isisava masno tkivo ali isto tako ova igla transmituje ultrazvučne talase koji pomažu u razgradnji ovog potkožnog tkiva. Ultrazvučni talasi razaraju membranu ćelija masnog tkiva, time masno tkivo postaje tečno i pogodno za odstranjivanje pomoću vakuumske sukcije. Ultrazvučna liposukcija može das e primeni na svim delovima tela, ali predstavlja anjbolje rešenje u fibroznim delovima tela kao što je gornji deo ledja, ili grudi kod muškaraca. Ovakva liposukcija ima još jendu prednost a to jeste minimalni gubitak krvi.

Liposukcija sa dve kanile
Ova vrsta liposukcije se primenjuje kod osoba koje ne mogu da se podvrgnu ultravučnim talasima. Koriste se dve posebne kanile i jedna ide u drugu. Ovaj postupak zahteva mehaničke pokrete hirurga sa ciljem raaranja masnog tkiva, a druga kanila usisava istoimeno tkivo. Upotreba dve kanile na ovaj način smanjuje eventualnu šansu za dodatno oštećenje okolnih tkiva. Domen uboda ovog tipa jeste i do 5cm, što je znatno veća regija delovanja za razliku od standardnih vibracija koje imaju odmen svega par milimetara. Savremena upotreba ove vrste liposukcije je pre svega u tome šo se kanila ne zagreva i time ne praktično ne postoje šanse za nastanak opekotina.

Hidro liposukcija
Sama reč „hidro“ otkriva da se radi o liposuckiji koja koristi vodu kao pomoćno sredstvo u odstranjivanju potkožnog masnog tkiva. Naime, upotreba vode se ogleda u tankom višesmernom mlazu vode koji se ubrizgava zajedno sa kanilom u potkožno tkivo time omekšava strukturu masnog tkiva nakon čega isto biva otklonjeno specijalnom usisnom kanilom. Za vreme ovakve vrste liposukcije, voda se konstanto ubrizgava ali skoro istog trenutka se i aspiruje van. Ovakva vrsta liposukcije je pogodona kod osoba kod kojih bi druga vrsta liposukcije izazvala značajne edeme na koži.

Lasersko otklanjanje masnog tkiva
Upotreba lasera u procesu liposuktivnog zahvata se još naziva i laserskom lipolizom gde se upotrebljava mikro kanila koja ima ulogu prenosa laserskog zraka u određeno potkožno tkivo i time ga razara, čineći ga vrlo pogodnim za isisavanje van tela. Laerska liposukcija smanjuje modrice i krvarenje jer u određenoj meri katerizuje ranu.

Tumescentna liposukcija
Kod ovakve vrste liposukije, pacijentu se ne daje potpuna anestezija već lokalna anestezija, koja deluje samo na operativnu oblast. Ovim se omogućuje znatno kvalitetnije odstranjivanje tkiva jer pacijent može da se namešta a da pri tome ne oseti bol. Ovakva vrsta liposukcije omogućava odstranjivanje količine masnog tkiva i do tri litre po zahvatu, sto je vrlo pogodna za osobe sa znatno većim problemom ovog tipa.

Nijedna vrsta liposukcje nije zamena za dijetu i nijedna od njih ne predstavlja večno i apsolutno rešenje u borbi protiv masnog tkiva. Ukoliko se pacijent ugoji, prirodno je da će se masno tkivo iznova nagomilati, stoga se ovaj period stavlja na odgovornost pacijenta isključivo.
Post Reply